Patsers

Jo van Mulcken, correspondent van Het Belang van Loon, kijkt even door de lijst van genomineerden voor de machtigste Limburger, een organisatie van onze zusterkrant Het Belang van Limburg.

Naar jaarlijkse gewoonte gaat onze zusterkrant Het Belang van Limburg op zoek naar de machtigste Limburger. Anders dan andere jaren kunnen abonnees nu ook hun voorkeur laten weten via een genomineerden-lijst van wel 250 personen.

Onmiskenbaar zie je op voormelde lijst gouwgenoten opduiken die je daadwerkelijk een meerwaarde toebedeelt en een belangrijke invloed hebben op onze maatschappij. Van academici over captains of industry  tot enkele relevante kritische stemmen.

Bij onze politici die hier heel enthousiast hun opwachting maken in dit verkiezingsjaar stel je je toch wat vragen. Waar zit de staatsman/vrouw die voor onze provincie of de Limburgers daadwerkelijk van betekenis is?  De uitdagingen die voor ons staan zijn nochtans niet min. Quid vergrijzing, mobiliteit, migratie, economie, milieu, welzijn, scholing, werkgelegenheid, diversiteit, etc.? Staat er een stuurman/vrouw op de lijst die verder wil/kan zeilen dan het volgende bestuursmandaat en daadwerkelijk een invloed heeft op onze toekomst?

Denk bijvoorbeeld aan de bestuurlijke veranderingen waarbij de provincies worden afgebouwd en heel acuut de bestuurskracht van de gemeenten wordt in vraag gesteld. Fusies lijken in deze context onafwendbaar. Maar als je kijkt hoe het fusiedebat werd gevoerd… Zoals uitvoerig voorspeld, houden onze politici vast aan een status quo. Liever hun positie consolideren dan onze steden en gemeenten klaar te stomen voor de toekomst.

En misschien moet Het Belang van Limburg de lijst ook openzetten voor personen die voor Limburg meer betekenis en invloed hebben dan de ‘machtige’ Limburgers zelf. In die zin zou de burgemeester van Antwerpen -eventueel hors concours- een eervolle vermelding moeten krijgen. Met de ‘Bart De Wever-tunnel‘ wordt de Noord-Zuid ontsluiting eindelijk een feit. Een gegeven waar onze Limburgse politici door incompetentie, profileringsdrang, onwil, eigengereidheid of gebrekkig inschattingsvermogen (onderlijn het juiste antwoord)  haast vijftig (50!) jaar lang niet slaagden. Desalniettemin fungeren ze op deze lijst en komen ze ongegeneerd bij de volgende verkiezingen opnieuw uw vertrouwen te vragen.

Maar enfin, wat zouden we ons druk maken. Op de genomineerden-lijst staat toch ook Matteo Simoni.