HBvLoon Hasselt culturele hoofdstad van Europa

Vandaag mag uw correspondent, Jo van Mulcken van Het Belang van Loon (HBvL) op audiëntie komen bij het college van Burgemeester en Schepenen van Hasselt. Aanleiding hiertoe is het voorstel van onze Hasseltse beleidsvoerders om de stad te laten uitroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2030. Het college is voltallig. Burgemeester Nadia Vananroze, en de schepenen Mandoline Mondelaers , Pom Vandetut, Zoef Zoef Habibi, Gerald Boiscourt, Brizitte Humperdinck-Smets, Falderie Del Re, Toost Vinken, Pil Koudeberg en Schevin Kouterden wachten uw correspondent op.

HBvL: Dank u wel, geëerde Burgemeester en Schepenen om mij in uw midden te willen ontvangen. Het is een hele eer voor mij. Staat u mij toe enkele vragen en bedenkingen te opperen over uw initiatief om van Hasselt de Europese Hoofstad van Europa te maken in 2030.

Nadia V.: Ga uw gang.

HBvL: Het valt me op dat ik jullie nooit heb ontmoet op straffe culturele initiatieven voor jullie je mandaat opnamen. Bovendien zie ik jullie nu ook zelden als er geen pers of fotografen in de buurt zijn. Is er wel ‘echte ‘interesse bij jullie voor cultuur? Neem nu het boekenprogramma ‘Uitgelezen’, dat zo’n drietal keren per jaar in het smaaksalon doorgaat. Ik heb jullie daar nog nooit gezien.

Nadia V.: Oh, maar wij zijn felle boekenlezers hoor.

HBvL: Gelukkig. Laat eens even horen welke boeken je op je nachtkastje liggen hebt.

Nadia V.: Eeeeeuh wel, eeeuh, dinges hoe noemt hem, eeeuh ja: 60 tinten grijs.

HBvL. Ach zo, en wat vindt u er van.

Nadia V.: Wel eeeuh, eerlijk gezegd heb ik nog geen tijd gehad om hem te lezen. Maar het oeuvre van Tiny heb  ik volledig doorgenomen.

HBvL: Tiny????

Nadia V. Wel ja, je weet wel:”Tiny gaat naar school”, “Tiny bezoekt een museum”, “Tiny laat zich naaien door een vastgoedmakelaar”, …. enfin die reeks. Deze is trouwens heel populair hier. We wisselen de nummers dan ook gezwind uit onder elkaar in het schepencollege en de gemeenteraad.
HBvL: Het is een hele opluchting te horen dat u fervente lezers bent. Misschien dan even iets over de beeldende kunst.

Ik kijk uit naar straffe initiatieven. Zoals Francis Alÿs die een leeg winkelkarretje duwt door de winkelloze straten van Hasselt. Of een halfuur durende video van David Claerbout over de bewegingsloze roltrap in het station van Hasselt…

Zoef, Pom en Schevin: Wie???? Anijs en Klaarhout???? Die kennen we niet.

Falderie D.: Nee, wij hadden eerder gedacht aan de dames van OKRA die aan het aquarellen zijn geslagen. Zij maken hééééél schone dingen hoor.

College in koor: Jaaa, hééééél schone dingen…

Schevin K.: De kleinzoon van de buurvrouw van mijn tante heeft de mooiste tekening gemaakt van het eerste studiejaar. Ook dat verdient aandacht.

College in koor: Oooh ja. Absoluut.

Nadia V.: En dan mogen we ook de vrouwen van de KVLV niet vergeten die al een hele tijd met macramé bezig zijn. HBvL:. Bof… Misschien dan maar even iets over de Hasseltse architectuur en stedebouwkundige ontwikkelingen….

Pom VDT.: Daar gaan we zeker mee scoren. De vastgoedsector vult dat hier in Hasselt op haar eigen manier mooi in. Geen overtollig groen, maar wel veel beton. De zielloze bouwwerken die goedkoop gemaakt en duur in de markt kunnen worden gezet, leiden zeker de aandacht niet af. Aan architectuur met de grote ‘A’ gaan we hier geen tijd steken. Zo lieten we het gebouw van L. Stynen op de Guffenslaan slopen, gaan we voor een woontoren op de binnenkoer van de Herckenrodekazerne en gaan we zeker geen energie steken in het provinciegebouw op de Thonissenlaan. Misschien dat de toren nog mag blijven, maar de rest kan tegen de grond.

Mandoline M.: Mag ik opmerken dat wij ten behoeve van de bezoekers van onze culturele hoofdstad een toerbus inleggen, langs al dit stedelijk beton. Als gids hebben we bouwpromotor Axelle Bleu geëngageerd. Deze zingt naar het schijnt in haar vrije tijd en dit zowel in het Nederlands, Frans als Engels. Daarom zijn we nu de tekst van ‘Het Lijmfabriek’ aan het vertalen ter vermaak van al onze buitenlandse toeristen. Dit gaat leuk worden.

HBvL: En denken jullie dat dit veel internationale bezoekers gaat lokken?

Nadia V.: Wel op dit ogenblik hebben we al 10.253 likes uit Indië op onze CD&V facebookberichten.

HBvL: Mag ik afronden met een vraagje? Welk beeld in de binnenstad zouden de bezoekers uit alle werelddelen zeker moeten zien?

(na enige tijd diep nadenken en veel gezucht en geblaas door het college, antwoordt Schevin)

Schevin K.: Wel ik denk aan het beeld van PARAMATENKO, nee, PAZAMA…, nee PAMALA…,

HBvL: Het beeld Batopillo van Panamarenko op de hoek van de Botermarkt met de Zuivelmarkt.

Schevin K.: Ja dat is hem.

HBvL. Ik hoor het. Dit komt ongetwijfeld goed. Nog veel succes met uw project.

Als de uitbater van het KultuurHuis De Tijd Hervonden mijn koffie brengt, vertel ik hem over mijn audiëntie bij het College van Burgemeester en Schepenen en hun voornemen om onze stad voor te stellen als culturele hoofdstad van Europa 2030. Fijntjes wijst hij me er op dat het beeld van Panamarenko in Hasselt eveneens refereert aan Icarus, wiens hoogmoed tot zijn val leidde.