HBvLoon Eenzame fietser

Uw correspondent Jo van Mulcken van het Belang van Loon (HBvL) is op weg naar zijn vaste stek in het KultuurHuis De Tijd Hervonden als  hij op het kruispunt van de Bonnefantenstraat en de Witte Nonnenstraat Zoef Zoef Habibi (Zoef H.) en Falderie Del Re (Falderie D.) respectievelijk schepen van mobiliteit en schepen van jeugd ontmoet. Zij zijn net in gesprek met een buurtbewoner die opmerkingen heeft over de fietsenbox die voor de hoekwoning nr. 19 in de Bonnenfantenstraat  is geplaatst. Deze Hasselaar wordt vakkundig wandelen gestuurd en loopt hoofdschuddend verder.

HBvL. Zo mevrouw en mijnheer de Schepen, een ontevreden klant?

Zoef H. Ach zo is het telkens als we als stadsbestuur een initiatief nemen. We storen ons er al lang niet meer aan.

HBvL. De man had nochtans zinnige argumenten, niet? De fietsenbox staat nu toch erg ongelukkig voor een historisch pand. Deze woning uit het eind van de 19°eeuw genoemd ‘de eendenbek’ die een vakwerkwoning uit de 17°eeuw verving, leidt trouwens één van de mooiste straatjes van Hasselt in; namelijk de kasseienstrook naar het Jenevermuseum. Met de brede berm voor de woning waarop ook een kerselaar bloeit, vormt het een heel mooi stadsbeeld. Bovendien wordt dit kleine pleintje door heel wat jongeren gebruikt om hun fiets te plaatsen als ze een bezoek brengen aan het cafeetje ‘De Witte Non’. Met deze fietsenbox die is afgesloten en enkel te gebruiken door een zestal buurtbewoners, is er nu geen plaats meer.   Hoe kom je eigenlijk tot zo’n beslissing?

Zoef H. Ah, maar daar heb ik een bijzondere oplossing voor…

HBvL. Vertel op!

Zoef H. Wel ik zal u eens een nieuwtje vertellen voor je krant.

Ik heb een tante in Marokko en die komt …

HBvL: Hip Hoi ?

Zoef H. … om de 6 maanden naar Hasselt en zij hakt alle heikele mobiliteitsknopen door. Ja hoor, onze tante Fatima is mijn troef.

HBvL: En onze tante Fatima is op de hoogte van de bezorgdheden van de bewoners van Hasselt, de impact en belang van mobiliteit op socio-economisch vlak en de historisch-culturele gevoeligheden bij inplanting van mobiliteitsinfrastructuur? 

Zoef H. Bijlange niet. Net zo min als wij trouwens. Maar het voordeel is dat zij zich niets gelegen laat aan al dat geleuter en zonder al te veel consideratie knopen kan doorhakken.

HBvL:  En u mevrouw de schepen, wat vindt u van het probleem van de fietsende jeugd hier.

Falderie D. Ach zolang ze maar over fietsen lullen en niet over lullen fietsen, maakt het mij niet uit.

HBvL. Eeeuh  juist ja. En het feit dat hier een mooi stadsbeeld wordt aangetast…

Zoef H. … Maar dat past nu juist wel binnen het beleid van de stad. Samen met onze collega schepenen hebben we het niet zo begrepen op grote drukte in de stad. Met de toenemende leegstand van handelszaken, zouden buurtbewoners en toeristen wat meer aandacht kunnen krijgen voor ons cultuur-historisch erfgoed. Dus hier hebben we al heel wat actie tegen ondernomen. Zo hebben we een gebouw  van de befaamde modernistische architect Leon Stynen op de Guffenslaan laten slopen en gaan we tegen alle adviezen in toch een woontoren plaatsen op het historische binnenplein van de Herckenrodekazerne. Deze fietsbox hier voor de woning nr. 19 past mooi in onze doelstelling.

HBvL: In die zin is uw beleid zeker effectief.

Zoef H. Absoluut. Bovendien vond ik dit ook een mooie geste naar collega Vandetut, schepen van leegstand, nu ik van hem -’t is te zeggen van de CD&V- een ramadankalender heb gekregen.

HBvL: Een ramadankalender van de CD&V?

Zoef H. Ja, ja. Maar ook andere godsdienstige feestdagen staan er op zoals de joodse, de hindoeïstische en zelfs de christelijke.

HBvL: Stel u voor, zelfs de christelijke feestdagen op een CD&V kalender. En ook deze van de godsdienst van het Vliegend Spaghettimonster?

Zoef H. Neen dat dacht ik niet. Dat zal voor de volgende verkiezing zijn.

Bij het uittypen van dit artikel in KultuurHuis de Tijd Hervonden zie ik de uitbater van het KultuurHuis meewarig schudden met het hoofd. Als ik hem vraag hoe hij aankijkt tegen de plaatsing van de fietsenbox door de stad antwoordt hij schalks: ‘Hasselt zonder schepencollege is als een vis zonder fiets’.